Hagyományőrző Szent Iván Éji Tűzugró Fesztivál 2019

„A hagyomány nem a hamu őrzése,
Hanem a láng továbbadása!”

Ez a mottója az idén 2019.06.22-én XIV. alkalommal, Szigethalom városában, megrendezésre kerülő Hagyományőrző Szent Iván Éji Tűzugró Fesztiválnak.

Szent Iván éjszakája, más néven nyárközép éjszaka. Ez az éjszaka az év legrövidebb éjszakája, melyhez világszerte világi és egyházi ünnepek is kapcsolódnak. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma már Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (más néven Keresztelő János) névnapjához kötik, Szent Iván éjszakáját. Többek között a Szent Iván Éji Tűzugrás szertartásának, mint egyik hagyománynak, egészség-és szerelemvarázsló célja volt.
A Szent Iván-i tüzet június 24-e éjszakáján gyújtották. A tűzgyújtás alkalmából hosszú éneksorozatot énekeltek, miközben a leányok és a legények átugrották a tüzet, mely sikeres kivitelének mágikus jelentőséget tulajdonítottak a leányok férjhezmenetelét illetően.
Ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni egy színes műsor keretén belül, melyben számos tánccsoport is a segítségünkre lesz. Városunk lakosainak szeretnénk kedveskedni egy vidám esti programmal, azoknak, akik évről-évre velünk tartanak, és azoknak is, akik először, de reméljük nem utoljára, részt vesznek velünk ezen ünnepen.
Nem véletlen a fogalmazás, „részt vesznek…”, mert bizony a tűzugrás szertartásába bevonjuk kedves vállalkozó szellemű nézőinket is! De ezt majd ott megtudják, meglátják, csinálják… Bízunk abban, hogy ezen rövid éjszakán, egy hosszantartó élménnyel fognak gazdagodni! Nagyon nagy szeretettel várjuk Önöket, kedves rokonaikat, barátaikat, egyszóval mindenkit, hogy tartsanak velünk ezen az izgalmas és ingyenes rendezvényen!
Engedjék meg, hogy visszakanyarodjak a mottóra: „A hagyományőrzés lángjának továbbadása…”
Szeretnénk ezen a fórumon is köszönteni Kakuk Pál-t, Egyesületünk szívét,
hajtómotorját, aki 70. életévét töltötte be az idén. Mely életet a néptánc hagyományának és továbbadásának szentelt. Nagyon hálásak vagyunk neki, és büszkék arra, hogy Tőle tanulhatunk még a mai napig is, bízva abban, hogy még nagyon sokáig továbbadja a lángot!

Számos elismerés birtokosa Ő:

  • • Pest megye népművészetért díj
   • Előadói nívódíj
   • A Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja
   • Táncpedagógus, koreográfus

És még sorolhatnánk az elismerések sokaságát. Egyet azért mégis szeretnénk még kiemelni, 2019.04.27-én Ráckevén egy fantasztikus, emlékezetes születésnapi gála műsor keretén belül, Ráckeve város DÍSZPOLGÁRA CÍMET adományozta számára.
ISTEN ÉLTESSEN PALI BÁCSI!

Önöket pedig kedves olvasók, szeretettel várjuk 2019.06.22-én este 19:30-tól
Szigethalom, Sport u.4. Városi Szabadidő Központ (VSZK)
Ünnepeljük együtt Szent Iván napját és Tanár Urat!

Sziget Néptánc Egyesület
K. Zsóka

A fenti cikk rövidített változata a Szigethalmi Híradó 2019. júniusi számában olvasható.

Posted in Hírek, Meghívó.