Hírek

10 éves a Kalamajka

2019.10.26-án Dunavarsányban a Kalamajka Néptáncegyüttes meghívásának tettünk eleget, a 10. születésnapi rendezvényük alkalmából.
Mint minden, rendes, kerek évfordulós bulin, itt is nagyon színvonalas műsor volt (amiben mi is szerepeltünk).
Utána nagyon finom töltött káposztát kaptunk vacsorára. Majd táncházas mulatság, éjfél után pedig retró diszkó zárta a rendezvényt.

Köszönjük szépen a meghívást és a vendéglátást, szuper szülinap volt!

István, a király (Dabas)

2019.10.22-én Dabason az OBO Arénában immár második alkalommal, de más környezetben, viszont ugyanolyan izgalommal és lelkesedéssel vettünk részt az előadásban.
Fantasztikus élmény, hálás közönség, hatalmas siker és nekünk boldogság, hogy egy ilyen neves rockoperában is szerepet kaphatott a csapatunk.
Melynek előreláthatólag 2021-ben folytatása lehet.

Köszönjük a Ráckevei Vénusz Színháznak a felkérést.

Kiskunlacházi szüreti sokadalom

2019.10.05-én Kiskunlacháza vendégszeretetét élveztük. Meghívást kaptunk a szüreti mulatságon való részvételre és az azt követő bálra. Mindkét meghívásnak örömmel tettünk eleget.
Eddig is nagyon jó kapcsolatot ápolt a két csapat egymással, de ezen az estén még jobban összekovácsolódtunk.

Ezúton is köszönjük szépen a meghívást!

Szigetújfalu Szüreti fergeteges-forgatag

2019. szeptember 14-én Szigetújfalu vendégei voltunk a szüreti felvonuláson, és mulatságon. Az Újfalusi csapattal már régebben ápoljuk a kapcsolatot, kölcsönösen látjuk vendégül egymást. De volt szerencsénk az István, a király előadásában is együtt dolgozni és szerepelni, ami pedig nagyon összekovácsolta a barátságunkat is.
Más nemzetek táncát táncolva, de mégis egy nyelvet, a szeretet és összefogás nyelvét beszéljük.
Ezt megkoronázva ( István helyett ) hajnalig tartó vígadalomban volt részünk, csapat játékok, tánc, étel, ital,….
Egyszóval remek nap volt !

Köszönjük szépen a meghívást!

István, a király

A történet kezdete:
Pali bácsi(Kakuk Pál) egy kora tavaszi napon említést tett arról a tánccsoportnak, hogy nagy dolog van készülőben Ráckevén, a Vénusz színház rendezésében 2019. augusztus 20-án előadásra kerül az István, a király.
Melyhez Ő mint koreográfus adja tudása legjavát. És felajánlja a táncosainak a lehetőséget arra, hogy ők pedig tánctudásukat mutathassák meg a darabban….

A folytatás :
Belevetettük magunkat a hosszú és kemény munkába, megkezdődtek a táncpróbák.
A térség 6 tánccsoport tagjaiból verbuválódtunk össze, közel 80 táncos, természetesen mi Szigetesek is úgy gondoltuk ott a helyünk.
Fantasztikus élmény volt már az előkészületi munka is, verejtékben úszva akár este 10-kor is de lelkesen és vidáman!
És amikor csatlakoztak az előadóművészek is, akkor egyszer csak bekövetkezett a kiteljesedés.

A történet (vége) :
2019. augusztus 20 Ráckeve Vadkacsa szabadstrand 20 óra
Hatalmas izgalom, több mint 100 részvevő. A nézők csak gyűlnek, és gyűlnek. Elkezdődik az előadás. A szívünk a lelkünk az összes tudásunk beleadva tesszük a dolgunk, és érezzük, egyre nagyobb és nagyobb katarzisban fog végződni az előadás. Ugyanis 3000 néző tisztelt meg minket a jelenlétével, élte át velünk együtt az előadást, és a végén TÖBB EZER SZÍV egyszerre dobbant….
EGY CSODA VOLT!!!

U.i.: És nincs vége! 2019. október 22., Dabas, OBO Aréna 19:30 (plakát)

István a király


Olvass tovább

Táncos hírek, táncos események

Ugyan fellépésben eseménytelen, de egyébiránt mégis érdekes időszak van mögöttünk. A téli „uborkaszezonban”ismét megnéztük a Fővárosi Operett színházban a már hagyományos Néptáncantológiát, ami igen színvonalas volt – mint mindig.

Aztán megint csak a dolgos szerdai próbák, ami kicsit megerőltető, de ugyanakkor szeretjük is bár Pali bácsink feltett szándéka, hogy a kalotaszegi táncok nekünk kimondottan jól fognak állni – ha ugyan megtanuljuk valaha is!

A városi Duna-parti majálison természetesen ismét megpróbáltuk a nem túl népes nézősereget egy kicsit megmozgatni – bár ők inkább minket néztek volna. Na de több nap, mint pizza!

Merthogy a tánc után az Akácos Marika Vendéglő tulajdonosai isteni pizzát, gyrost, salátákat szolgáltak fel nekünk, majd a Játszótéri Fagylaltozó tulajdonosai láttak vendégül mindannyiónkat egy szintén isteni fagyira! Mindkét vendéglátó egységnek nagyon szépen köszönjük e gáláns felajánlást. Jövőre veletek ugyanitt!

 

Május 13-án a városi Helytörténeti Gyűjtemény és Múzeum 10 éves évfordulóján táncoltunk ismét, amit szintén nagy örömmel vállaltunk. (Itt a személyes kis ajándékon túl pedig nagyon finom lapcsánkát kaptunk, melyet az ÖTYE-klub asszonyai készítettek most is.)

Május 20-án, Kiskunlacházán várnak bennünket a már szintén hagyományos Összművészeti Kiállítás és Vásár műsorára.

Június 4-én, Délegyházán pünkösdölünk, 10-én a szigethalmi Városi Napok vendégei leszünk, majd 24-én pedig a szokásos Szent Iván Éji Tűzugrásra várja a Sziget Néptánc Egyesület az érdeklődőket, a tűzön való átugrás bátor jelentkezőit. Mi ott leszünk!

 

Sziget Néptánc Egyesület vezetősége

A tánc helye és szerepe a magyar paraszti kultúrában

Mit jelent a mai korban a hagyomány ápolása.

A helyi közösségekben kiemelt szórakozási formán kívül közösségteremtő alkalmak voltak ezek a táncos rendezvények.

Legfőképp a munkaalkalmak időszakában / aratás, szüret, fonók stb. /, ünnepekhez kötődve /farsang , májusfaállítás, pünkösd, kenyérünnep,advent, karácsony/.Olvass tovább